Reizen als de Inka’s

Eén keer per jaar organiseren we vanuit Nederland een eco-reis naar het Andesgebergte van Peru. Deze reis is voor maximaal 12 mensen gedurende 28 dagen waaronder een expeditie met paarden en lama’s in een ongerepte wilde omgeving en een zelfoverwinningswandeling naar de hooggelegen oude inkastad

Algemene doelstelling eko-reizen InkaPacha

InkaPacha wil graag door middel van eco-reizen twee rijke culturen elkaar laten ontmoeten in een mooie, wilde, ecologische omgeving. Dit geeft extra ruimte aan de uitwisseling van de verschillende aspecten van deze culturen zoals de materiële en de spirituele kant. Het geeft mensen een kans om rust en balans te voelen.

 

Wat is eko-toerisme? Eko-tourisme kan waarschijnlijk het beste omschreven worden als kleinschalig toerisme dicht bij de plaatselijke cultuur. Om de ekologische factor te vergroten is ook het iets nuttigs doen voor de plaatselijke bevolking door middel van vrijwilligerswerk vaak een belangrijk onderdeel. Ecotoerisme is als het ware de tegenpool van het populaire consumptie- en exploitatiegerichte massatoerisme.

Uitwisselingsproject in de afgelegen puna’s

De uitwisselingsprojecten vinden plaats vanuit de omgeving rond   de provincies NASCA, Cusco een  Apurimac. De directe omgeving van Totora is verdeeld in 12 gemeenschappen verspreid over de puna’s.

 

Mijnbouw en Ekologie

De rijke voorraad aan grondstoffen en edelmetalen in de bodem van Peru brengt een nieuwe problematiek met zich mee. Tot voor kort waren er een aantal grote mijnbouwbedrijven de omgeving aan het exploiteren. Dit waren veelal buitenlandse bedrijven. Op dit moment groeit de mijnbouw explosief. De bestaande mijnen breiden uit, nieuwe grote bedrijven komen erbij van zowel nationale als internationale eigenaren, en er is een grote toename van kleine lokale, handmatig werkende mijnwinners. In de mijnen wordt met name goud, zilver en koper en uit de grond gehaald. De regering eist op dit moment dat mijnbouw op een milieuverantwoorde wijze gebeurt. In sommige mijnen is dit al zo, in andere nog niet. De toenemende mijnbouw heeft tevens gevolgen voor het sociaal culturele leven van het gebied. Met de deelnemers van de reis zullen we tijdens ons bezoek aan een aantal gemeenschappen met mensen een uitwisseling aangaan over deze problematiek.

Ontmoet de lokale bevolking

Per reis wordt er van tevoren een route uitgestippeld door het gebied en bekeken welke gemeenschappen we gaan bezoeken. Voor de uitwisseling wordt een bijeenkomst georganiseerd met volwassenen, waarbij zowel de mannen als de vrouwen worden betrokken. We bezoeken ook altijd lokale scholen, waar met de schoolkinderen een meer algemene ontmoeting uitwisseling plaatsvindt.