De 12-hoekige steen in de Inka-stad Cuzco, Peru

De 12-hoekige steen in de Inka-stad Cuzco, Peru

Vaak wordt gedacht dat de Inka’s lang geleden zijn uitgestorven, dat hun cultuur is verdwenen en dat hun traditionele gewoonten verdrongen zijn door de moderne maatschappij. De Inkabeschaving is inderdaad voor een groot gedeelte verwoest door de Spaanse invasies maar er is ook heel veel bewaard gebleven. De nazaten van de Inka’s, de Runa, leven nog steeds in het Andesgebergte van Zuid-Amerika terwijl ze de kosmische verbinding met Moeder Aarde hebben weten te behouden.

Cuzco en Machu Picchu

De hoofdstad van de Incabeschaving was Cuzco in Peru. De recente belangstelling voor de oude Incastad Machu Picchu als één van de nieuwe zeven wereldwonderen heeft Peru weer onder de aandacht gebracht. Machu Picchu is echter slechts één van de honderden overblijfselen van het machtige Inkarijk, zich uitstrekkende van het prachtige Amazoneregenwoud tot aan de hoogste imposante toppen van het Andesgebergte langs de westkust van Zuid-Amerika.

Quecha

Quechua is een oude taal die zelfs al voor de Inka’s werd gesproken in het Andesgebergte. Het was de officiële taal van de Inka’s en wordt nu nog steeds door 10.4 miljoen mensen gesproken. Quecha is nog steeds  één van de officiële talen in Peru en Bolivië.

Inka’s zijn geen indianen! De Inka’s bestààn zelfs niet meer volgens de schrijvers van deze moderne wereld. Alma Inkary denkt daar heel anders over. Hij behoort tot de native inwoners van Peru en stamt af van zijn vroegere voorvaderen, de Inka’s. De term indiaan wordt ervaren als een scheldwoord en heeft niets van doen met de bijzondere wereld waar hij vandaan komt. Alma heeft de Verenigde Naties opgeroepen om hier aandacht aan te geven.

Het Inkapad

Inka kunst

Kaart